Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Läpiammutut
Isbn: 978-95-2382-299-3
Förlag: Docendo
Kategori:
Historia Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: mars 2022

E-bok

Läpiammutut

Sotahistoriaa käsittelevässä tietokirjallisuudessa keskitytään yleensä taisteluihin ja kuitataan haavoittuneiden hoito sivulauseilla.

Läpiammutut perehtyy kattavasti vähemmän tunnettuun mutta äärimmäisen tärkeään sodankäynnin osaan - haavoittuneiden hoitoon talvi- ja jatkosodassa. Se kuvaa lääkintähenkilökuntaamme, joka joutui ponnistelemaan uupumuksensa äärirajoilla vaikeissa kenttäolosuhteissa.

Toisen maailmansodan lähestyessä alettiin Puolustusvoimien vajavaisia lääkintämateriaalivarastoja täyttää ripeästi. Tarvittava välineistö ja lääkkeet olivat kuitenkin kiven alla, koska samalla asialla olivat muutkin maat. Sinnikkään työn tuloksena Suomen tarpeelliset varastot saatiin lopulta täytettyä.

Kirjassa esitellään joukkosidontapaikkojen, lääkintävarikoiden ja -komppanioiden, kenttäsairaaloiden ja sotasairaaloiden toimintaa sotiemme aikana. Lisäksi kerrotaan ”Lepolasta” eli sodan kauhuissa hermonsa menettäneiden sotilaiden hoidosta. Oman osuutensa saa haavoittuneiden kuljetus niin maanteillä, raiteilla kuin ilmassa.

Teoksessa syvennytään myös haavoittuneiden hoidon ikäviin jälkiseurauksiin, kuten kipulääkeriippuvuuksiin ja huumaavien aineiden väärinkäyttöön.

Atso Haapanen (s. 1963) on porvoolainen kirjailija, jolta on julkaistu tietokirjoja sotahistoriasta, sotaromaaneja ja eräkiroja.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone